Skladování a servis
Champagne je svou podstatou víno jako každé jiné a při dlouhodobém skladování pro něj platí stejná pravidla. Láhev naležato, pokud možno stabilní teplota a tma (ta je především důležitá u lahví z průhledného skla).
Častou chybou při servírování champagne je nízká teplota - pro vyšší ročníky a cuvée je doporučená teplota až 14 °C !! Pro základní neročníková champagne lze doporučit teplotu podávání 7-8 °C, pro ročníková a prestige cuvée 9 °C a výše.
Velmi důležité jsou sklenice, které by měly mít uzavřený kalich a větší průměr než obvyklé flétny - pro vyšší ročníková cuvée plného těla lze použít i sklenice na bílé víno. Skleničky nikdy nefrapujte (nechlaďte ledem !!!).
Kvalitní champagne bývá citlivé na prudké pohyby (doprava autem apod.), pokud je to jen trochu možné, nechte před konzumací 1-2 dny v klidu.
Po otevření láhve nechte víno alespoň 15 minut vydýchat.
Dekantace champagne je riskantnější než u tichého vína, ale na druhé straně mnohdy víno okamžitě zvýrazní, zmírní agresivní perlení a víno neuvěřitelně rozvoní. Pro dekantaci není příliš vhodná karafa na červené víno, měla by být užší, baňkovitého tvaru bez ostrých zakřivení.
Atelier de Sommelier doporučuje sklenice Schott Zwiesel z řady Viňa